Training:
Levenseindegesprekken

Leer hoe levenseindegesprekken een naderend verlies minder zwaar kunnen maken

Training: Levenseindegesprekken

Deelnemers leren:

 • Op een eerlijke manier op zichzelf te reflecteren rondom de eigen sterfelijkheid.
 • Op een empathische en authentieke manier een verbindend en verdiepend gesprek aan te gaan met een ander, die geconfronteerd wordt met de laatste levensfase.

3238 deelnemers beoordelen onze trainingen in 2023 met een 8,5

Dit kunnen de deelnemers na afloop:

Na afloop van deze training hebben deelnemers kennis, inzicht en vaardigheden opgedaan rondom het praten over sterven en een naderend verlies.

Attitude

Deelnemers:

 • Hebben inzicht in hun eigen barrières ten aanzien van het aangaan van een gesprek over sterven en zijn in staat hierop te reflecteren;
 • Zijn zich bewust dat hun reflectieve houding van krachtige waarde kan zijn om zèlf meer vertrouwd te raken met hun eigen kwetsbaarheid;
 • Zijn zich bewust welke persoonlijke houding zij, vanuit wie zìj zijn, in kunnen zetten om op een betrokken manier in contact te zijn en de ander zijn verhaal te laten vertellen

Kennis

Deelnemers kunnen na afloop In hun eigen woorden uitleggen:

 • Wat handreikingen zijn om een gesprek te starten over de dood;
 • Wat nodig is om een verdiepend gesprek te voeren;
 • Hoe je door echt te luisteren een bedding creëert waarin iemand zich vertrouwd en veilig voelt om te delen;
 • Welke kwaliteiten het mogelijk maken om nabij te zijn.

Vaardigheid

Deelnemers:

 • Overwinnen, door in gesprek te gaan met elkaar en met een trainingsacteur te experimenteren met de verschillende technieken en handreikingen, hun eigen barrières;
 • Gaan met meer vertrouwen en meer ontspannen een kwetsbaar gesprek aan;
 • Ontwikkelen communicatievaardigheden die hen helpen de kwaliteit van hun gesprekken op een hoger niveau te brengen;
 • Ervaren in de praktijk, door te doen, het verbindende effect van hun houding, woorden en stiltes op de ander;
 • Ervaren meer verbinding in het bezien van hun eigen sterfelijkheid.

De inhoud van de Training Levenseindegesprekken bestaat uit:

Veel mensen vinden het lastig om te praten over sterven. Praten (en nadenken) over de eigen sterfelijkheid is iets wat we bij voorkeur vermijden of vooruitschuiven. Ook het praten over het (naderend) levenseinde van een dierbare, kennis, collega, cliënt of patiënt, kent barrières die een verbindend en verdiepend gesprek in de weg staan.

Degenen die het wél doen, ervaren vaak hoe betekenisvol het voeren van deze gesprekken is. Hoe het verbindend is, troost biedt voor beide gesprekspartners, helpt bij acceptatie van wat komen gaat en het omgaan met verlies minder zwaar maakt.

Onze trainingen over dit soort levenseindegesprekken besteden allemaal aandacht aan bewustwording en reflectie op het eigen gedrag, gekoppeld aan het ontwikkelen van die specifieke vaardigheden die helpen bij het voeren van goede gesprekken.

We baseren ons in deze training op inzichten uit verschillende bronnen en gedrags-en communicatietheorieën. Daarnaast maken we dankbaar gebruik van de zinvolle praktische handreikingen van het Landelijk Expertise Centrum Sterven. Bijzonder aan deze training is dat het eerste dagdeel ingevuld wordt met de intieme documentaire ‘p.s. Loes’, gemaakt door Ellen van Kempen, regisseur en filmmaker. Haar passie ligt in het creëren van verbinding met én bij de mensen die haar documentaires zien. ‘p.s. Loes’ is ontstaan vanuit een sterke persoonlijke betrokkenheid bij het thema de laatste levensfase en zeker ook bij het belang om daarover in gesprek te gaan.

Deze training is voor:

Deze training is geschikt voor professionals die in hun werk te maken (kunnen) krijgen met een (naderend) levenseinde van cliënten of patiënten, en willen leren hoe ze dit het beste bespreekbaar kunnen maken.

Wij gebruiken de volgende leermethode:

De training Levenseindegesprekken is een combinatie van theorie en praktijk.

Ter voorbereiding op deze praktijktraining Levenseindegesprekken mogen deelnemers een persoonlijke leerwens en casus inleveren. Met deze informatie maakt de trainer het programma verder op maat.

Voor deze training zetten we onze LOTS-methode in:

Learning On The Spot – LOTS – is een interactieve en drempelverlagende trainingsvorm met acteur, waarbij de interactie in het hier en nu centraal staat. Uniek in zijn soort, want wij zijn de enigen die deze methode gebruiken. Sterker nog, we hebben ‘m zelf ontwikkeld. Bij LOTS is de acteur onderdeel van de groep, wat zorgt voor echte interactie. Deelnemers blijven daardoor dicht bij zichzelf. LOTS verhoogt het plezier in trainen én vergroot het leerrendement aangetoond aanzienlijk.

Onze trainingen zijn altijd volledig op maat:

Iedere organisatie en iedere medewerker is uniek. Daarom zijn al onze trainingen afgestemd op specifieke ontwikkelvragen van onze opdrachtgevers. Ook die van jou. We luisteren naar jouw ontwikkelvraag en komen met een antwoord op maat.

Tijdsduur:

Het programma voor de training is altijd op maat. We stemmen de lengte van de training af op de ontwikkelbehoefte van jouw medewerkers. Meestal bestaat de training Levenseindegesprekken uit drie dagdelen en een praktijkopdracht.

Zo doen we dat

Werkwijze

De Training Levenseindegesprekken is precies afgestemd op de ontwikkelbehoefte van deelnemers en/of situaties die spelen binnen jouw organisatie. Zo versterken wij jouw medewerkers in hun ontwikkeling.

Persoonlijk

Onze trainers stemmen een training af op individuele leerwensen. Dat maakt de inhoud persoonlijk. Door in te gaan op de ervaringen van deelnemers, voelen zij dat het echt over hen gaat.

Direct toepasbaar in de praktijk

Dat wat je in onze trainingen leert, kun je de volgende dag gelijk toepassen. Leren door doen staat bij ons centraal. Net als zelf ervaren en praktisch aan de slag gaan.

Learning by doing

Na de training krijgen deelnemers een opdracht mee. Vervolgens volgt een follow-up bijeenkomst. Wat blijkt? 80% past nieuwe vaardigheden ook na langere tijd nog altijd toe.

Wat zeggen anderen over ons?

Testimonials

‘Maar liefst 91% van de deelnemers beveelt onze trainingen aan bij anderen. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee. Hier lees je een aantal van hun ervaringen.’

Benieuwd wat we voor jouw medewerkers kunnen betekenen? We geven je graag vrijblijvend advies.

in company training advies 1

Versterk de ontwikkeling van jouw medewerkers

Vrijblijvend advies op maat

We geven je heel graag vrijblijvend advies of meer informatie over de Training Levenseindegesprekken. Laat je gegevens achter en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

DLP CTA Form
Bij gebruik van dit formulier ga je akkoord met de Privacy Policy.