Training:
LVB

Leer effectief te communiceren met cliënten met een LVB

Training: LVB

Deelnemers leren:

 • Hoe effectief om te gaan met mensen met een licht verstandelijke beperking
 • Coping strategieën herkennen
 • Nieuwe motiverende gesprekstechnieken in te zetten bij gesprekken

3238 deelnemers beoordelen onze trainingen in 2023 met een 8,5

Dit kunnen de deelnemers na afloop:

Na afloop van deze training ‘Omgaan met LVB’ hebben deelnemers meer kennis, bewustzijn en vaardigheden rondom LVB en zijn zij in staat om effectief te communiceren met cliënten met een licht verstandelijke beperking.

Kennis

Deelnemers hebben na afloop:

 • Kennis van coping strategieën van LVB-cliënten en inzicht in de oorsprong hiervan.
 • Zicht op eigen valkuilen en (on)mogelijkheden binnen het begeleiden van LVB-cliënten (korte doelen, realistisch, ondersteunend in het herstelproces).
 • Bewustzijn van het feit dat zij zichzelf als persoon meenemen in de begeleiding.
 • Bewustwording van de onbewuste uitstraling en de gevolgen hiervan in de begeleidingsrelatie, en de invloed hiervan op de ontwikkeling van de cliënt.
 • Verwerkingstijd en cognitieve load met elkaar in verband kunnen brengen.

Vaardigheid

Deelnemers kunnen na afloop:

 • Coping strategieën herkennen.
 • Een goed driehoekgesprek voeren (bijvoorbeeld ouders, cliënt en de hulpverlener).
 • Een gesprek voeren ten aanzien van verwerkingstijd en cognitieve load.
 • Gesprekstechniek toepassen gericht op begeleiding bij LVB-cliënten.
 • Nieuwe motiverende gesprekstechnieken inzetten in gesprekken.

De inhoud van de Training LVB bestaat uit:

Veel cliënten ondervinden problemen rondom een licht verstandelijke beperking (LVB). Dit leidt tot vragen bij begeleiders zoals: hoe deze cliënten op te vangen en te begeleiden? Waar liggen de mogelijkheden en waar liggen uiteindelijk de grenzen, wat kun je wel doen en wat kun je beter niet doen?

Het omgaan met – en begeleiden van – mensen met een licht verstandelijke beperking vraagt van medewerkers andere vaardigheden, inzichten, methodieken en gedachten. Het is niet alleen belangrijk dat een LVB binnen een traject op tijd wordt herkend, maar ook dat de diverse betrokken professionals weten hoe ze passende hulp en ondersteuning kunnen bieden. Zo kunnen frustratie en onbegrip van beide kanten worden voorkomen. Een passende omgang kan zo bijdragen aan vermindering van het aantal incidenten en de kans op constructief contact vergroten.

Ook gaan deelnemers samen met een trainingsacteur praktisch aan de slag, met als doel:

 • Veranderproces in gang zetten en daarbij het inzetten van hulpmiddelen / gesprekstechnieken en de houding van hulpverlener.
 • Herkenning van en handelen naar onder én overschatting van cliënten met LVB-problematiek.

Deze training is voor:

Deze training is geschikt voor iedereen die kennis, bewustzijn en vaardigheden wil vergroten in het begeleiden van cliënten met een licht verstandelijke beperking, en effectief wil leren communiceren met deze doelgroep.

Wij gebruiken de volgende leermethode:

De training Omgaan met LVB is een combinatie van theorie en praktijk.

Ter voorbereiding op de praktijktraining Omgaan met een Licht Verstandelijke Beperking krijgen de deelnemers de mogelijkheid om een leerwens en casus in te leveren. Hiermee maakt de trainer het programma verder op maat.

Voor deze training zetten we onze LOTS-methode in:

Learning On The Spot – LOTS – is een interactieve en drempelverlagende trainingsvorm met acteur, waarbij de interactie in het hier en nu centraal staat. Uniek in zijn soort, want wij zijn de enigen die deze methode gebruiken. Sterker nog, we hebben ‘m zelf ontwikkeld. Bij LOTS is de acteur onderdeel van de groep, wat zorgt voor echte interactie. Deelnemers blijven daardoor dicht bij zichzelf. LOTS verhoogt het plezier in trainen én vergroot het leerrendement aangetoond aanzienlijk.

Voor deze training geldt de volgende accreditatie:

Deze training is geaccrediteerd bij het SKJ voor 10.50 punt en is geldig tot 6 april 2024.

Onze trainingen zijn altijd volledig op maat:

Iedere organisatie en iedere medewerker is uniek. Daarom zijn al onze trainingen afgestemd op specifieke ontwikkelvragen van onze opdrachtgevers. Ook die van jou. We luisteren naar jouw ontwikkelvraag en komen met een antwoord op maat.

Tijdsduur:

Het programma voor de training is altijd op maat. We stemmen de lengte van de training af op de ontwikkelbehoefte van jouw medewerkers. Meestal bestaat de training Omgaan met LVB uit twee dagdelen en een follow-up bijeenkomst.

Zo doen we dat

Werkwijze

De Training LVB is precies afgestemd op de ontwikkelbehoefte van deelnemers en/of situaties die spelen binnen jouw organisatie. Zo versterken wij jouw medewerkers in hun ontwikkeling.

Persoonlijk

Onze trainers stemmen een training af op individuele leerwensen. Dat maakt de inhoud persoonlijk. Door in te gaan op de ervaringen van deelnemers, voelen zij dat het echt over hen gaat.

Direct toepasbaar in de praktijk

Dat wat je in onze trainingen leert, kun je de volgende dag gelijk toepassen. Leren door doen staat bij ons centraal. Net als zelf ervaren en praktisch aan de slag gaan.

Learning by doing

Na de training krijgen deelnemers een opdracht mee. Vervolgens volgt een follow-up bijeenkomst. Wat blijkt? 80% past nieuwe vaardigheden ook na langere tijd nog altijd toe.

Wat zeggen anderen over ons?

Testimonials

‘Maar liefst 91% van de deelnemers beveelt onze trainingen aan bij anderen. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee. Hier lees je een aantal van hun ervaringen.’

Benieuwd wat we voor jouw medewerkers kunnen betekenen? We geven je graag vrijblijvend advies.

in company training advies 1

Versterk de ontwikkeling van jouw medewerkers

Vrijblijvend advies op maat

We geven je heel graag vrijblijvend advies of meer informatie over de Training LVB. Laat je gegevens achter en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

DLP CTA Form
Bij gebruik van dit formulier ga je akkoord met de Privacy Policy.