Training:
Omgaan met Autisme

I’m not weird, I’m other wired!

Training: Omgaan met Autisme

Deelnemers leren:

 • De vijf belangrijkste soorten autisme, vallend onder ASS
 • De belangrijkste do’s en don’t in de beroepsmatige omgang met autisme
 • Beter communiceren met medewerkers waarbij autisme een rol speelt

34 deelnemers beoordelen deze training met een 8.7

Dit kunnen de deelnemers na afloop:

Na afloop van de training Omgaan met Autisme hebben deelnemers hun kennis en vaardigheden vergroot, met betrekking tot het omgaan met autisme in werkrelaties. Ze kunnen meer effectief handelen in de dagelijkse omgang met medewerkers met autisme en hen helpen in het ontwikkelen van meer adequaat gedrag.

Kennis

Deelnemers weten/kennen:

 • De vijf belangrijkste soorten autisme, vallend onder ASS.
 • De belangrijkste kenmerken en de prevalentie van autisme.
 • Risicofactoren in relatie tot autisme, de gevolgen van autisme.
 • De belangrijkste do’s en don’ts in de beroepsmatige omgang met autisme.
 • De enorme diversiteit van mensen met autisme met levenslange en levensbrede consequenties op alle leefgebieden.

Vaardigheid

De deelnemers:

 • Leren kenmerken van autisme kennen en pakken deze sneller op.
 • Leren beter communiceren met medewerkers waarbij autisme een rol speelt.
 • Hebben meer vaardigheid ontwikkeld in het betrekken en ondersteunen van de omgeving van de medewerker met autisme.
 • Gebruiken de opgedane kennis en het aangereikte theoretisch kader in hun dagelijks handelen; van automatisme naar bewust handelen.

De inhoud van de Training Omgaan met Autisme bestaat uit:

“I’m not weird, I’m other wired”. Deze spreuk van de autistische eigenaar van een zeer succesvol grand café hing al jaren geleden boven de bar. Voor het geval zijn klanten hem ‘bot’ vonden. Dit vonden wij een geweldige titel voor deze training, want hier wordt eigenlijk alles al in gezegd.

Tijdens deze training leren deelnemers alles over autisme, inclusief de diverse vormen en bijzondere kenmerken die hierbij horen. Ook de specifiek en niet-specifieke risicofactoren komen aan bod.

Daarnaast richten we ons op de consequenties die dat heeft voor de leidinggevende in de omgang met medewerkers of cliënten. Verschillende onderzoeksresultaten passeren beknopt de revue. Hoe ga je om als met verschillende vormen van autisme?

Het gaat in deze training om het opdoen van kennis en – vooral – het ontwikkelen en verbeteren van vaardigheden. De trainer besteedt veel aandacht aan casuïstiek en verbindt het aangereikte theoretisch kader en de dagelijkse praktijk. Daarnaast gaan deelnemers aan de hand van deze vooraf ingeleverde casuïstiek oefenen met verschillende interventies.

De training is luchtig, praktisch, interactief en – natuurlijk – ook leuk.

Deze training is voor:

De training Omgaan met Autisme is geschikt voor leidinggevenden en/of begeleiders die in hun werk regelmatig te maken hebben met (licht) autistische medewerkers. Met de handvatten, tips & trics die wij ze geven, wordt succesvol samenwerken met deze medewerkers een stuk makkelijker.

Wij gebruiken de volgende leermethode:

De training Omgaan met Autisme is een combinatie van theorie en praktijk.

Ter voorbereiding op deze praktijktraining ‘Omgaan met Autisme’ mogen deelnemers een persoonlijke leerwens en casus inleveren. Met deze informatie maakt de trainer het programma verder op maat.

Voor deze training zetten we onze LOTS-methode in:

Learning On The Spot – LOTS – is een interactieve en drempelverlagende trainingsvorm met acteur, waarbij de interactie in het hier en nu centraal staat. Uniek in zijn soort, want wij zijn de enigen die deze methode gebruiken. Sterker nog, we hebben ‘m zelf ontwikkeld. Bij LOTS is de acteur onderdeel van de groep, wat zorgt voor echte interactie. Deelnemers blijven daardoor dicht bij zichzelf. LOTS verhoogt het plezier in trainen én vergroot het leerrendement aangetoond aanzienlijk.

Onze trainingen zijn altijd volledig op maat:

Iedere organisatie en iedere medewerker is uniek. Daarom zijn al onze trainingen afgestemd op specifieke ontwikkelvragen van onze opdrachtgevers. Ook die van jou. We luisteren naar jouw ontwikkelvraag en komen met een antwoord op maat.

Tijdsduur:

Het programma voor de training is altijd op maat. We stemmen de lengte van de training af op de ontwikkelbehoefte van jouw medewerkers. Meestal bestaat de training Omgaan met Autisme uit twee dagdelen, een praktijkopdracht en een mogelijke follow-up bijeenkomst.

Zo doen we dat

Werkwijze

De Training Omgaan met Autisme is precies afgestemd op de ontwikkelbehoefte van deelnemers en/of situaties die spelen binnen jouw organisatie. Zo versterken wij jouw medewerkers in hun ontwikkeling.

Persoonlijk

Onze trainers stemmen een training af op individuele leerwensen. Dat maakt de inhoud persoonlijk. Door in te gaan op de ervaringen van deelnemers, voelen zij dat het echt over hen gaat.

Direct toepasbaar in de praktijk

Dat wat je in onze trainingen leert, kun je de volgende dag gelijk toepassen. Leren door doen staat bij ons centraal. Net als zelf ervaren en praktisch aan de slag gaan.

Learning by doing

Na de training krijgen deelnemers een opdracht mee. Vervolgens volgt een follow-up bijeenkomst. Wat blijkt? 80% past nieuwe vaardigheden ook na langere tijd nog altijd toe.

Wat zeggen anderen over ons?

Testimonials

‘Maar liefst 91% van de deelnemers beveelt onze trainingen aan bij anderen. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee. Hier lees je een aantal van hun ervaringen.’

Benieuwd wat we voor jouw medewerkers kunnen betekenen? We geven je graag vrijblijvend advies.

in company training advies 1

Versterk de ontwikkeling van jouw medewerkers

Vrijblijvend advies op maat

We geven je heel graag vrijblijvend advies of meer informatie over de Training Omgaan met Autisme. Laat je gegevens achter en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

DLP CTA Form
Bij gebruik van dit formulier ga je akkoord met de Privacy Policy.