Praktijkopdrachten bewezen effectief

Kennisbank

Vol enthousiasme en overtuigd van opgedane kennis ronden deelnemers hun trainingstraject af. Uiteindelijk blijkt dat slechts een klein gedeelte van de deelnemers de opgedane kennis en vaardigheden daadwerkelijk uitvoert in de praktijk. Heeft de trainer zijn werk niet goed gedaan? Zeker niet! Onderzoek toont aan dat een gebrek aan vertrouwen een belangrijke oorzaak is. Veel trainingen bij Croan zijn daarom voorzien van praktijkopdrachten, een onmisbaar element! Door praktijkopdrachten uit te voeren, vergroten we het rendement en wordt opgedane kennis geborgd.

Bewustwording in de praktijk

In sommige gevallen laten deelnemers zich leiden door de drukte van de dag of hebben ze nog onvoldoende zelfvertrouwen om de nieuwe vaardigheden toe te passen in het dagelijks leven. Dit komt doordat je pas vertrouwen krijgt in deze vaardigheden, vanaf het moment dat je ze succesvol toegepast in de praktijk. Dan zijn ze namelijk bewezen effectief.

Om ervoor te zorgen dat iedereen na afloop van de training daadwerkelijk aan de slag gaat, ontvangt iedere deelnemer een (verplichte) praktijkopdracht. Hiermee wordt de drempel verlaagd en het rendement sterk vergroot. Op deze manier maakt iedereen zich de nieuwe kennis en vaardigheden eigen. Dit zorgt voor borging. Door te voelen dat jouw nieuwe vaardigheden het gewenste effect hebben, creëer je meer vertrouwen. Dit is uiteindelijk de basis voor het in de praktijk brengen van de opgedane kennis.

Feedforward

De praktijkopdrachten worden door de trainer voorzien van positieve feedback, ook wel ‘feedforward’ genoemd. Doordat de opdrachten haalbare doelen bevatten, ervaart men succes. De successen zorgen voor een intrinsieke motivatie om de nieuwe kennis en kunde toe te blijven passen in het dagelijks leven. Dit zorgt voor de daadwerkelijke transfer naar de praktijk.

Wil jij ook zeker zijn van een succesvolle afronding van je training? Bekijk ons volledige trainingsaanbod mét praktijkopdrachten.

Meer Ontwikkelingen

vertrouwenspersoon Charlotte Lambooij

Vertrouwenspersoon Charlotte Lambooij: Betrokkenheid en expertise voor een veilige werkomgeving

Vertrouwenspersonen worden vaak gezien als degenen waar je naartoe stapt bij problemen op de werkvloer. Charlotte…
taken vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon: wat mag je van ze verwachten en wat niet?

Vertrouwen op de werkvloer is van onschatbare waarde. Het is de basis voor een gezonde en…
externe vertrouwenspersoon in gesprek

Een interne of externe vertrouwenspersoon aanstellen? Wat past het beste bij jouw organisatie?

Agressie, intimidatie of grensoverschrijdend gedrag wil je koste wat het kost vermijden, ook op de werkvloer.…