Training
Omgaan met grensoverschrijdend gedrag

Deelnemers leren omgaan met grensoverschrijdend gedrag van collega’s en/of cliënten

In-Company Training Omgaan met Grensoverschrijdend gedrag van Collega's en Cliënten

Deelnemers leren:

 • Wat de kaders zijn: wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Wat zijn de wettelijke kaders? En wat zijn de kaders binnen de organisatie? Waar kan je naartoe als je slachtoffer bent van dit gedrag?
 • Omgaan met grensoverschrijdend gedrag: hoe merk je op tijd op een grens overschreden is? En hoe geef je duidelijk die grens aan?
 • Als slachtoffer kan je melding doen, maar heb je wellicht ook emotionele schade opgelopen. Hoe ga je om met deze gevolgen van grensoverschrijdend en ongewenst gedrag?
 • Het bespreekbaar maken van sociale onveiligheid en het bieden van handelingsperspectief wanneer jou iets overkomt.

3238 deelnemers beoordelen onze trainingen in 2023 met een 8,5

Dit kunnen de deelnemers na afloop:

Na deze interactieve training Omgaan met Grensoverschrijdend Gedrag, zijn deelnemers in staat om zowel de formele als de persoonlijke grenzen te herkennen. Ze kunnen vervolgens die grens ook duidelijk stellen. De deelnemers leren het gesprek aan te gaan met de pleger om incidenten in de toekomst te voorkomen. Daarnaast weet de deelnemers hoe ze om moeten gaan met de emotionele schade die is opgelopen.

De inhoud van de Training Omgaan met grensoverschrijdend gedrag bestaat uit:

Gedrag dat een grens overschrijdt zorgt voor ongezonde stress en kan leiden tot zowel psychische als lichamelijke klachten. In deze training bespreken we de verschillende vormen van ongewenst gedrag, zoals (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en agressie. Vervolgens staan we stil bij de organisatorische en wettelijke grenzen die er zijn maar vooral ook bij de persoonlijke grens die deelnemers zelf ervaren.

Iedereen reageert anders als er grenzen worden overschreden. Er is hierin geen goed of fout. Vanuit de acceptatie van hoe iemand doet en is, werken we eerst aan bewustwording over wat we verstaan onder onbehoorlijk gedrag. Vanuit deze bewustwording zetten de deelnemers stappen in hun persoonlijke leerdoelen voor wat betreft weerbaarheid en grenzen stellen.

In deze interactieve training leren deelnemers dus niet alleen de theoretische kaders voor wat betreft ongewenst gedrag, maar staan we met name stil bij hun persoonlijke ontwikkelwensen in het voorkomen van en omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast hebben we aandacht voor wat dit gedrag met hen kan doen en hoe zij hun verwerkingsproces kunnen ondersteunen.

De Training Omgaan met Grensoverschrijdend Gedrag richt zich op:

 • Wat is grensoverschrijdend gedrag?
 • Hoe bespreek je twijfels en dilemma’s?
 • Wat zijn de gevolgen?
 • De verschillende partijen die bij grensoverschrijdend gedrag betrokken zijn: het slachtoffer, de dader en getuigen.
 • Hoe kan je het best grenzen stellen en wanneer escaleer je?
 • Wat kan je verder doen als je slachtoffer wordt van dit gedrag?
 • Welke rol kan de getuige spelen?
 • Welke kaders hanteert de organisatie (gedragsregels, klachtenprocedure, vertrouwenspersoon)?

Deze training is voor:

Deze training Omgaan met Grensoverschrijdend Gedrag is geschikt voor iedereen die in zijn/haar organisatie te maken kan krijgen met ongehoord gedrag en wil leren hoe je hier effectief en weerbaar mee omgaat.

Wij gebruiken de volgende leermethode:

De training Omgaan met Grensoverschrijdend Gedrag is een praktijkgerichte training. We staan stil bij de kaders (van jezelf, van de organisatie, van de wet) maar oefenen vooral met vaardigheden en houding- en gedragsaspecten in het omgaan met ongewenste omgangsvormen.

Voor deze training zetten we onze LOTS-methode in:

Learning On The Spot – LOTS – is een interactieve en drempelverlagende trainingsvorm met acteur, waarbij de interactie in het hier en nu centraal staat. Uniek in zijn soort, want wij zijn de enigen die deze methode gebruiken. Sterker nog, we hebben ‘m zelf ontwikkeld. Bij LOTS is de acteur onderdeel van de groep, wat zorgt voor echte interactie. Deelnemers blijven daardoor dicht bij zichzelf. LOTS verhoogt het plezier in trainen én vergroot het leerrendement aangetoond aanzienlijk.

Ondersteuning en verzorging Preventiebeleid:

Samen met een externe vertrouwenspersoon stelt elke organisatie verplicht een beleid op rondom Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA). Is er binnen jullie organisatie nog geen goed functionerend beleid? Lees meer over een externe vertrouwenspersoon en PSA preventie beleid.

Onze trainingen zijn altijd volledig op maat:

Iedere organisatie en iedere medewerker is uniek. Daarom zijn al onze trainingen afgestemd op specifieke ontwikkelvragen van onze opdrachtgevers. Ook die van jou. We luisteren naar jouw ontwikkelvraag en komen met een antwoord op maat.

Tijdsduur:

Iedere organisatie en iedere medewerker is uniek. Daarom zijn al onze trainingen afgestemd op specifieke ontwikkelvragen van onze opdrachtgevers. Ook die van jou. We luisteren naar jouw ontwikkelvraag en komen met een antwoord op maat.

Ter voorbereiding op deze praktijktraining krijgen de deelnemers de mogelijkheid om een leerwens en eventueel een praktijkvoorbeeld in te leveren. Hiermee maakt de trainer het programma verder op maat.

Planning

De training Omgaan met Grensoverschrijdend Gedrag bestaat uit twee dagdelen van 3,5 uur en een follow-up bijeenkomst.

Zo doen we dat

Werkwijze

De Training Omgaan met grensoverschrijdend gedrag is precies afgestemd op de ontwikkelbehoefte van deelnemers en/of situaties die spelen binnen jouw organisatie. Zo versterken wij jouw medewerkers in hun ontwikkeling.

Persoonlijk

Onze trainers stemmen een training af op individuele leerwensen. Dat maakt de inhoud persoonlijk. Door in te gaan op de ervaringen van deelnemers, voelen zij dat het echt over hen gaat.

Direct toepasbaar in de praktijk

Dat wat je in onze trainingen leert, kun je de volgende dag gelijk toepassen. Leren door doen staat bij ons centraal. Net als zelf ervaren en praktisch aan de slag gaan.

Learning by doing

Na de training krijgen deelnemers een opdracht mee. Vervolgens volgt een follow-up bijeenkomst. Wat blijkt? 80% past nieuwe vaardigheden ook na langere tijd nog altijd toe.

Wat zeggen anderen over ons?

Testimonials

‘Maar liefst 91% van de deelnemers beveelt onze trainingen aan bij anderen. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee. Hier lees je een aantal van hun ervaringen.’

Benieuwd wat we voor jouw medewerkers kunnen betekenen? We geven je graag vrijblijvend advies.

in company training advies 1

Versterk de ontwikkeling van jouw medewerkers

Vrijblijvend advies op maat

We geven je heel graag vrijblijvend advies of meer informatie over de Training Omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Laat je gegevens achter en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

DLP CTA Form
Bij gebruik van dit formulier ga je akkoord met de Privacy Policy.