Training:
Omgaan met Psychische Kwetsbaarheden

Leer omgaan met medewerkers of cliënten met psychische kwetsbaarheden

Training omgaan met Psychische Kwetsbaarheden

Deelnemers leren:

 • Psychische kwetsbaarheden te herkennen
 • Basisvaardigheden aan de hand van de begeleidingskaarten van SBCM en Croan

1342 deelnemers beoordelen deze training met een 8.4

Dit kunnen de deelnemers na afloop:

Na deze interactieve training zijn deelnemers in staat om de verschillende psychische kwetsbaarheden te herkennen, zodat medewerkers met een psychische kwetsbaarheid beter begeleid kunnen worden in de dagelijkse praktijk. Ook kunnen deelnemers bewuste, strategische keuzes maken in het contact met medewerkers met een psychische kwetsbaarheid, met als doel stress te verminderen en resultaten te verbeteren.

De inhoud van de Training Omgaan met Psychische Kwetsbaarheden bestaat uit:

De onbekendheid met problemen van psychische aard kan zorgen voor onbegrip. Het leidt tot vragen zoals: hoe moet je deze mensen opvangen en begeleiden? Waar liggen de mogelijkheden en waar liggen uiteindelijk de grenzen? Wat kun je wel doen en wat beter niet?

Het begeleiden van mensen met psychische kwetsbaarheden vraagt specifieke kennis en vaardigheden. In deze training krijgen de deelnemers handvatten en leren ze vaardigheden hoe gemakkelijker om te gaan met deze doelgroep. De training richt zich specifiek op een begeleidende rol en op gedrag. Wat zie je? En, wat doe je? Zonder te psychologiseren en te behandelen.

Theorie

 • Kennismaking en oriëntatie op de praktijksituatie
 • Wat weet je al van psychische handicaps/beperkingen en wat wil je nog meer weten?
 • Wat maakt het gedrag erger?
 • Wat helpt mensen verder?
 • Introductievideo: gebruik van de begeleidingskaarten SBCM en Croan
 • Werken met de begeleidingskaarten aan de hand van praktijkcasuïstiek
 • Informatie koppelen aan mogelijk betrokken ziektebeelden

Praktijk

 • Korte inleiding door trainer en acteur
 • Opbouw van de leersessies aan de hand van gedrag (begeleidingskaarten)
 • Observeren/interpreteren en handelen
 • Uitspelen van de gekozen interventie
 • Feedback ronde theoretische koppeling en tips

Deze training is voor:

Deze training is geschikt voor iedereen die in zijn/haar organisatie te maken heeft met medewerkers met een psychische kwetsbaarheid / handicap / beperking en wil leren om hen zo effectief mogelijk te begeleiden.

Wij gebruiken de volgende leermethode:

De training Omgaan met Psychische Kwetsbaarheden is een combinatie van e-learning en een praktijktraining (blended learning). De theoretische basis wordt gelegd in een interactieve e-learning, waarna een unieke praktijktraining volgt.

Voor deze training zetten we onze LOTS-methode in:

Learning On The Spot – LOTS – is een interactieve en drempelverlagende trainingsvorm met acteur, waarbij de interactie in het hier en nu centraal staat. Uniek in zijn soort, want wij zijn de enigen die deze methode gebruiken. Sterker nog, we hebben ‘m zelf ontwikkeld. Bij LOTS is de acteur onderdeel van de groep, wat zorgt voor echte interactie. Deelnemers blijven daardoor dicht bij zichzelf. LOTS verhoogt het plezier in trainen én vergroot het leerrendement aangetoond aanzienlijk.

Onze trainingen zijn altijd volledig op maat:

Iedere organisatie en iedere medewerker is uniek. Daarom zijn al onze trainingen afgestemd op specifieke ontwikkelvragen van onze opdrachtgevers. Ook die van jou. We luisteren naar jouw ontwikkelvraag en komen met een antwoord op maat.

Tijdsduur:

Het programma voor de training Omgaan met Psychische Kwetsbaarheden is altijd op maat. We stemmen de lengte van de training af op de ontwikkelbehoefte van jouw medewerkers. Meestal bestaat de training ‘Omgaan met Psychische Kwetsbaarheden’ uit drie dagdelen van 3,5 uur en een follow-up bijeenkomst.

Zo doen we dat

Werkwijze

De Training Omgaan met Psychische Kwetsbaarheden is precies afgestemd op de ontwikkelbehoefte van deelnemers en/of situaties die spelen binnen jouw organisatie. Zo versterken wij jouw medewerkers in hun ontwikkeling.

Persoonlijk

Onze trainers stemmen een training af op individuele leerwensen. Dat maakt de inhoud persoonlijk. Door in te gaan op de ervaringen van deelnemers, voelen zij dat het echt over hen gaat.

Direct toepasbaar in de praktijk

Dat wat je in onze trainingen leert, kun je de volgende dag gelijk toepassen. Leren door doen staat bij ons centraal. Net als zelf ervaren en praktisch aan de slag gaan.

Learning by doing

Na de training krijgen deelnemers een opdracht mee. Vervolgens volgt een follow-up bijeenkomst. Wat blijkt? 80% past nieuwe vaardigheden ook na langere tijd nog altijd toe.

Wat zeggen anderen over ons?

Testimonials

‘Maar liefst 91% van de deelnemers beveelt onze trainingen aan bij anderen. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee. Hier lees je een aantal van hun ervaringen.’

Benieuwd wat we voor jouw medewerkers kunnen betekenen? We geven je graag vrijblijvend advies.

in company training advies 1

Versterk de ontwikkeling van jouw medewerkers

Vrijblijvend advies op maat

We geven je heel graag vrijblijvend advies of meer informatie over de Training Omgaan met Psychische Kwetsbaarheden. Laat je gegevens achter en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

DLP CTA Form
Bij gebruik van dit formulier ga je akkoord met de Privacy Policy.