Training:
Culturele Sensitiviteit

Leer effectief communiceren met mensen met verschillende etnische achtergronden

Training: Culturele Sensitiviteit

Deelnemers leren:

 • Op een effectieve manier te communiceren, waarbij je inspeelt op de (culturele) ander en tegelijkertijd je eigenheid behoudt.
 • Samen te werken in een (cultureel) diverse omgeving, op een manier waarbij je aansluit bij wat de verschillende (groepen) mensen nodig hebben.

3238 deelnemers beoordelen onze trainingen in 2023 met een 8,5

Dit kunnen de deelnemers na afloop:

Bewustwording
Deelnemers zijn zich na afloop bewust van:

 • Hun eigen (culturele) achtergrond, communicatiestijl en hoe dat op een ander over kan komen.
 • Vooroordelen en onbewuste aannames en hoe dat hun oordeelsvermogen en communicatie beïnvloedt.
 • De privileges die ze op verschillende vlakken juist wel of niet hebben en de gevolgen daarvan.

Kennis
Deelnemers weten:

 • Van belangrijke culturele verschillen die er bestaan en de veranderlijkheid daarvan.
 • Van de dynamiek tussen cultuur, persoonlijkheid en de context waarin iets plaatsvindt.
 • Van de invloed van machtsverhoudingen op communicatie, in- en uitsluitingsmechanismen.

Vaardigheid
Deelnemers leren:

 • Om zaken van verschillende kanten en perspectieven te kunnen bekijken.
 • Om je kennis te gebruiken, maar vooral open te staan voor je specifieke gesprekspartner.
 • Om op een effectieve manier te communiceren, waarbij je inspeelt op de (culturele) ander en tegelijkertijd je eigenheid behoudt.
 • Om samen te werken in een (cultureel) diverse omgeving, op een manier waarbij je aansluit bij wat de verschillende (groepen) mensen nodig hebben.

De inhoud van de Training Culturele Sensitiviteit bestaat uit:

Wat voor jou vanzelfsprekend is, kan voor een ander juist heel raar zijn. Krijg inzicht in hoe jouw eigen (culturele) achtergrond jouw manier van denken en doen bepaalt, maak kennis met andere perspectieven en leer hoe je met elkaar op een effectieve manier kan communiceren.

Cultuur is overal waar mensen zijn. Cultuurverschillen zijn er tussen landen, etnische groepen, tussen beroepsgroepen, organisaties, afdelingen, leeftijden, genders en ga zo maar door. Wat zijn belangrijke culturele verschillen die je vaak tegenkomt op de werkvloer? In hoeverre bepaalt jouw achtergrond de manier waarop jij naar de wereld en naar anderen kijkt? Culturele verschillen zijn verrijkend, maar kunnen soms ook lastig zijn. Als je (nog) niet alles weet over de achtergrond van de ander, hoe kan je dan toch aansluiting vinden bij die persoon? Wat is de invloed van vooroordelen en onbewuste aannames? En hoe zorg je er vooral voor dat je niet afgaat op de stereotypen die je in je hoofd hebt, maar dat je naar de individuele persoon blijft kijken?

Wat is de invloed van machtsverhoudingen op communicatie? Wie in de organisatie (formeel of informeel) bepaalt hoe de dingen gaan zoals ze gaan? Wie hoort erbij en wie juist niet en hoe uit zich dat in de taal en woorden die gebruikt worden? Wat zegt dat over in- en uitsluiting? Hoe zorg je dat je de stemmen van iedereen meeneemt en bij hen aansluit?

De training Culturele Sensitiviteit is zeer interactief qua opzet en bestaat uit simulaties met ervaringsdeskundigen, concrete situaties uit de praktijk, groepswerk en beeldmateriaal, afgewisseld met stukjes kennis en theorie.

Deze training is voor:

Deze training is gericht op professionals die in hun dagelijkse werk te maken hebben met mensen van diverse culturele achtergronden en daar beter mee willen leren omgaan.

Wij gebruiken de volgende leermethode:

De training Culturele Sensitiviteit is een combinatie van theorie en praktijk.

Ter voorbereiding op de training Culturele Sensitiviteit mogen deelnemers een persoonlijke leerwens en casus inleveren. Met deze informatie maakt de trainer het programma verder op maat.

Voor deze training zetten we onze LOTS-methode in:

Learning On The Spot – LOTS – is een interactieve en drempelverlagende trainingsvorm met acteur, waarbij de interactie in het hier en nu centraal staat. Uniek in zijn soort, want wij zijn de enigen die deze methode gebruiken. Sterker nog, we hebben ‘m zelf ontwikkeld. Bij LOTS is de acteur onderdeel van de groep, wat zorgt voor echte interactie. Deelnemers blijven daardoor dicht bij zichzelf. LOTS verhoogt het plezier in trainen én vergroot het leerrendement aangetoond aanzienlijk.

Onze trainingen zijn altijd volledig op maat:

Iedere organisatie en iedere medewerker is uniek. Daarom zijn al onze trainingen afgestemd op specifieke ontwikkelvragen van onze opdrachtgevers. Ook die van jou. We luisteren naar jouw ontwikkelvraag en komen met een antwoord op maat.

Tijdsduur:

Het programma voor de training is altijd op maat. We stemmen de lengte van de training af op de ontwikkelbehoefte van jouw medewerkers. Meestal bestaat de training Culturele Sensitiviteit uit 1 of 2 dagdelen en een mogelijke follow-up bijeenkomst.

Zo doen we dat

Werkwijze

De Training Culturele Sensitiviteit is precies afgestemd op de ontwikkelbehoefte van deelnemers en/of situaties die spelen binnen jouw organisatie. Zo versterken wij jouw medewerkers in hun ontwikkeling.

Persoonlijk

Onze trainers stemmen een training af op individuele leerwensen. Dat maakt de inhoud persoonlijk. Door in te gaan op de ervaringen van deelnemers, voelen zij dat het echt over hen gaat.

Direct toepasbaar in de praktijk

Dat wat je in onze trainingen leert, kun je de volgende dag gelijk toepassen. Leren door doen staat bij ons centraal. Net als zelf ervaren en praktisch aan de slag gaan.

Learning by doing

Na de training krijgen deelnemers een opdracht mee. Vervolgens volgt een follow-up bijeenkomst. Wat blijkt? 80% past nieuwe vaardigheden ook na langere tijd nog altijd toe.

Wat zeggen anderen over ons?

Testimonials

‘Maar liefst 91% van de deelnemers beveelt onze trainingen aan bij anderen. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee. Hier lees je een aantal van hun ervaringen.’

Benieuwd wat we voor jouw medewerkers kunnen betekenen? We geven je graag vrijblijvend advies.

in company training advies 1

Versterk de ontwikkeling van jouw medewerkers

Vrijblijvend advies op maat

We geven je heel graag vrijblijvend advies of meer informatie over de Training Culturele Sensitiviteit. Laat je gegevens achter en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

DLP CTA Form
Bij gebruik van dit formulier ga je akkoord met de Privacy Policy.